Vnesite kodo VIP5 v našem rezervacijskem sistemu in prihranite 5%!

Radovljica, Lesce in Begunje na Gorenjskem

Mesto Radovljica

Gorenjska je alpska pokrajina v zgornjem delu porečja reke Save, katera obsega pogorja Karavank, Kamniško – SavinjskihAlp ter vzhodni del Julijskih Alp.Jedro Gorenjske je 300-500 metrov visoka Ljubljanska kotlina, ki se zlagoma dviga od Ljubljanedo Žirovnice in Bleda hkrati z visokogorskim zaledjem Julijskih Alp, Karavank in Kamniških Alp. Celotna pokrajina sodi med gospodarsko najbolj razvite dele Slovenije, z raznovrstno industrijo, obrtjo in turizmom, tako poletnim kot zimskim. Prav tako je pestra ponudba na podeželju.

Geografski center zgornjega dela Gorenjske je mesto Radovljica. Leži ob sotočju dveh rek, Save Bohinjke in Save Dolinke. Ta del Slovenije je zadnja ravnina Ljubljanske kotline, ki jo imenujemo tudi Dežela. Z Dežele navzgor se med strmimi, ponekod skalnimi pobočji, vijeta dve glavni dolini. Prva je slepa dolina Save Bohinjke, ki se konča v Bohinjski kotlini, druga, imenovana Zgornja Savska dolina, pa se nadaljujeproti severozahodu in naprej v Italijo.

Radovljica se je razvila na ozkem odsekanem pomolu savske terase.Ta del je bil naseljen že v bronasti in rimski dobi ter v času preseljevanja ljudstev. O tem pričajo številne arheološke najdbe. Stari del mesta je začel dobivati sedanjo podobo že v 14. Stoletju. Meščansko naselbino so načrtno ustanovili Ortenburški grofje. Leta 1333 je bila Radovljica prvič omenjena kot trg.Zaradi svoje lege, se je hitro razvijalo fužinarstvo v mnogih krajih doline.Radovljica je s svojim gradom in cerkvijopovezovala obe področji Ortenburškega gospostva.Mestne pravice Radovljica dobi v drugi polovici 15. Stoletja. Takrat je mesto bilo pod upravo Habsburžanov.V 16. Stoletju je mesto zajel val protestantizma, nato ševelik potres in kmečki upor. Leta 1840 je mesto Radovljica postala sedež okraja. Z novimi uradi in meščanskimi vilami, se je v začetku 20. stoletja začela širiti proti Lescam.

Nekaj znamenitosti

Linhartov trg je začel nastajati v 14. stoletju in ima obliko pravokotnika. Na obeh straneh se razkazujejo meščanske hiše iz 16. In 17. stoletja. Na trgu stoji Thurnova graščina, katero so zgradili že Ortenburžani v 14. Stoletju.Pročelje krasijo štukature iz 18. Stoletja, v notranjosti pa je veža z reprezentančnim stopniščem. Graščina je poznana po koncertih, saj ima veliko akustično dvorano.

V prvem nadstropju je nastanjen znameniti čebelarski muzej, ki predstavlja bogato tradicijo slovenskega čebelarstva, ki je bilo v prejšnjem stoletju pomembna kmetijska panoga. Postavljena je stalna zbirka o avtohtoni slovenski čebeli, imenovanikranjska sivka (apis mellifera carnica). Ena od pomembnih delov razstave so tudi panjske končnice, katere so dragoceni primerki slovenske ljudske umetnosti.

Na trgu se nahaja tudi znamenita meščanska hiša iz sredine 16. Stoletja z bogato zunanjo innotranjo arhitekturo poznogotskega stavbarstva. Eno od sob danes uporabljajo kot poročno dvorano.

Več o znamenitostih mesta Radovljica in okolišnih krajev najdete spletnem mestu tukaj

Kliknite na povezavo na tematske pohodniške poti.

Gozdna učna pot Radovljica, vodna učna pot Grabnarca, nižinska kolesarska pot, višinska kolesarska pot, Petrova pot Begunje, Lambergova pot Begunje, Podgorska kolesarska pot, podgorska kolesarska pot, Brezjanska pot miru…

Lesce

Lesce so kraj sredi Radovljiške kotline in veljajo za industrijski in turistični kraj. Del naselja je industrijski kraj znan po tovarni opreme in čokolade, del naselja na spodnjem delu ob reki Savi, pa je namenjen turizmu.

Po omembah v starih zapisih spadajo Lesce med najstarejša naselja na Gorenjskem. V starih listinah se prvič omenjajo leta ko so skupaj z Bledom in Bohinjem prišle v last Briksenskih škofov.

V starem delu mestnega jedra je cerkev Marijinega vnebovzetja. To cerkev, ki je bila zgrajena v 14. stoletju in je bila triladijska gotska cerkev,so v 17. stoletju preuredili v baročno. Znana je predvsem po fasadi in freskah iz časa svojega nastanka,slovipa po baročnem oltarju in prižnici ter freskah v prezbiteriju, ki jih je naslikal slikar Jelovšek med 1730 in 1739 letom.

Begunje na Gorenjskem

Begunje ležijo pod Karavankami ob Begunjščici v občini Radovljica. So tipična gorenjska vas, ki skrivajo pet naravnih lepot, zgodovinskih pomnikov in ogleda vrednih krajev za naslednji izlet. Zaradi svoje lege so v preteklosti Begunje veljale za klimatsko letovišče.

Tudi tukaj je zgodovina pisala najrazličnejše zgodbe ljudi, ki so živeli v teh krajih ter postavljala več mejnikovzgodovine z bogatoarhitekturo.Med ogleda vrednimi je tudi znameniti Grad Kamen, ki je zaradi svoje lege imel pomembno strateško vlogo, globok obrambni jarek pa ga loči od ostalega kamnitega pomola. Prvič ga omenjajo leta 1263.Lastniki gradu Kamen so bili sprva Ortenburžani in kasneje Lambergi, med katerimi se je najbolj odlikoval Gašper Lamberg, mladostni spremljevalec cesarja Maksimilijana in najznamenitejši turnirski bojevnik v drugi polovici 15. stoletja, ki je zmagal kar v 87-ih viteških turnirskih bojih. Grad so lastniki opustili v 18. stoletju.Zaradi velikosti ga je nemogoče popolnoma obnoviti. Grad je danes v lasti občine Radovljica.V zadnjih letih je namenjen, predvsem v pomladnih in poletnih mesecih,različnim kulturnim prireditvam, prirejajo pa tudi viteške poroke ter lokostrelske turnirje.

V bližini je še kar nekaj znamenitosti kot sta Grad Kacenstain, poznan po imenu Begunjska Graščina, ki skupaj s cerkvijo sv. Urha predstavlja osrednji del starega jedra naselja. Nekoč je bila v Graščini ženska kaznilnica, v 2. Svetovni vojni pa zapori nemške vojske. Danes v njej domuje psihiatrična bolnišnica. 

Okolica ponuja čudovite pešpoti, pa izletniško-razgledne točke, predvsem dolina Drage, ki je edinstveno naravno okolje, polno botaničnih zanimivosti in lepih slapov v soteski Luknji. Iz doline je izhodišče za odhod na Dobrčo, Roblekov dom, planino Prevala, planino Planinca in Poljško planino.

V Begunjah domuje svetovno znani Elan. V naslednjih desetletjih se je tovarna, predvsem po zaslugi številnih edinstvenih izumov, razvila v enega izmed vodilnih proizvajalcev smuči na svetu. Na Elanovih izdelkih je osvajala svetovna prvenstva in olimpijska odličja množica domačih in tujih tekmovalcev: Bojan Križaj, Andreas Goldberger, Dieter Thoma, prvo mesto pa gre brez dvoma legendarnemu Ingemarju Stenmarku s 86-imi zmagami v svetovnem pokalu.

Zagotovo pa ga ni človeka, ki še ni slišal za znamenit ansambelbratov Avsenik z znano skladbo »Na Golici« z Avsenikovem muzejem in gostilno »Pri Joževcu«.

Kontakt

Hotel & Restavracija Krek
Hraška cesta 15
SI-4248 Lesce
Tel. +386 (0)4 530 2345
Faks +386 (0)4 530 2349
E-pošta: hotel@krek.si

 

Spremljajte nas

Vreme

Uporabljamo piškotke za lastno analitiko (1st party) in jih ne delimo z nikomer. Z nadaljevanjem se strinjate s politiko zasebnosti, lahko pa nastavitve za spletne piškotke spremenite naknadno.